Filipetti Vermouth di Torino Bianco (14.80%)

Filipettin viinitalon perusti vuonna 1922 Giuseppe Filipetti, Piedmontin alueelta luoteis-Italiasta. Piedmontin alueella on yli 20.000 viinikellaria ja siellä tuotetaan yli 300 miljoonaa litraa viiniä vuosittain. Alue on myös vermuttien synnyinalue, siellä Turinin kaupungissa Antonio Carpano kehitti vermutin vuonna 1786.
Vuonna 1990 Filipettin osti Perlino, samalla aluella toimiva yksi suurin kuohuviini ja vermuttivalmistaja. Perlinolla on myös omat vermuttimerkkinsä ja valikoimansa, joten ilmeisesti yhtiö on ajamassa Filipetti -tuotemerkkiä alas, koska ei halua panostaa brändin tunnettavuuteen.

Bianco vermutit ovat vähemmän yrttisiä, kevyempiä kuin punaiset vermutit, mutta makeampia kuin kuivat vermutit. Bianco Vermutit on suosittuja erityisesti itä-Euroopassa, jossa on muutamia pelkästään Bianco-versioita valmistavia yrityksiä (mm. Totino Puolassa).

1.00 litran pullo ostettu Cash & Carrystä Latviasta hintaan 5.99€.

Tuoksu:
Hyvin kevyt, kevyen yrttinen, makea

Maku:
Makea, hennon yrttinen, hentoinen, sokerinen. Lyhyt makean yrttinen jälkimaku.

Yhteenveto:
Filipetti Biancon pääosassa on sokeri. Makeus on hallitsevat elementti, joka kätkee taakseen muut vivahteet. Yrttisyys jää hyvin maltilliseksi, katkeruutta ei ole juuri ollenkaan. Myös jälkimaku on lyhyt ja melko mitäänsanomaton. Oletettavasti käytetty valkoviini ei ole mitään markkinoiden laadukkainta, joten sen ja vähäisten yrttien aromit on näin peitetty runsaan makeuden alle. Sellaisenaan juotavaksi on liian makea, soodavedellä jatkettuna toimii paremmin.

70/100

Leave a Reply