Whyte & Mackay Blended Scotch Whisky (40%)

Whyte & Mackay tulee Glasgowsta ja se on myyty useaan kertaan eri tahoille, nykyään sitä omistaa Filippiiniläinen Emperador. James Whyte ja Charles Mackay perustivat tislaamon vuonna 1844. He halusivat tuoda vaihtoehdon ranskasta tuodulle konjakille. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen yhtiö keskittyi pääosin kotimaan markkinoille, ja Whyte & Mackayn tuotteilla onkin Iso-Britanniasta 3% siivu. Maailman mittakaavassa W&M on 26 suurin sekoiteviski. Whyte & Mackayta tuottavalla yhtiöllä on omistuksessa myös Dalmoren, Juran ja Tamnavulin tislaamot. 

Whyte & Mackayn markkinointivaltti on kolmeen kertaan kypsyttäminen. Ensin mallasviskit on kypsytetty omillaan tahoillaan, jonka jälkeen ne sekoitetaan toisiinsa ja annetaan muhia sherry-tynnyrissä muutaman kuukauden. Lopuksi joukkoon sekoitetaan ikäännytetty jyväviskiseos ja annetaan koko keitoksen kypsyä samassa sherrytynnyrissä vielä muutama kuukausi. Sekoitus koostuu yhteensä 41 eri viskistä. 70 cl pullo maksoi 12.67€. 

Tuoksu on hyvä, hunajaa, tummaa sokeria, kuivattuja hedelmiä, mallasta ja hieman sherryistä aromia. Maku on makea ja rikas, hyvin pehmeä. Suutuntuma on paksu ja öljyinen, jälkikypsytys sherrytynnyrissä on tehnyt tehtävänsä. Maku on viljainen, tamminen, hedelmäinen, karamellinen ja siinä on hieman makean sherryisiä vivahteita. Makumaailma ei ole kovin monipuolinen, mutta viski on makea ja hyvin helposti siemailtava. Siinä on hieman tummasta rommista tyypillistä melassia tai ruskeaa sokeria, joka tuo omaperäisen vivahteen. Myös väri on selvästi tummempi kuin sekoiteviskissä yleensä, joten sokeriväriä lienee käytetty reilusti. Vettä lisäämällä maku muuttuu vielä makeammaksi ja pehmeämmäksi, mutta muut vivahteet katoavat, joten välttämättä vesilisää tämä viski ei kaipaa.

Hinnan huomioon ottaen Whyte & Mackay on hyvä tuote, se on riittävän monipuolinen ja omaperäinen, pehmeyden ja makeuden vuoksi hyvin helposti siemailtava. Hinta-laatu suhde on mainio ja pidin siitä enemmän kuin useimmista tunnetuimmista ja eniten myydyistä viskibrändeistä. 

79/100

Vastaa