Saksalaisen apteekkarin Jacob Kurbergin mukaan nimetty tuotesarja on virolaisen Moe Distilleryn valmistamaa. Sarjaan kuuluu muun muassa hampulla, valkosipulilla, ruusujuurella sekä tässä testissä oleva chili -pippurilla maustetut viinat. Pippurilla ja chilillä maustetuilla viinoilla on virossa pitkät perinteet. Onhan pitkinä ja kylminä talvina tarvetta kehoa lämmittäville ja sairauksia pois pelottaville tinktuureille. Chilivodkan raaka-aineena on käytetty luomurukiista tislattua väkiviinaa ja myös juomassa käytetyt chilipippurit on Virossa luomuna kasvatettuja. Apteekkariperinne jatkuu myös tuotteen pullomuotoilulla, chilivodka on pullotettu pieneen lääkepulloon ja pullon korkki on yhdistelmä puuta ja silikonia. 20 cl pullo maksoi hieman alle 6€.
Juoma on täysin kirkasta eli vodka on tislattu chilipippurien väkiviinassa liottamisen jälkeen, eikä tuotteeseen ole tislauksen jälkeen enää mitään lisätty. Tuoksu on kuten viljasta valmistetussa vodkassa ikään, taustalla on vain ailahdus jotain maanläheistä aromia. Maku on pehmeä ja jokseenkin neutraali. Jotain kevyttä kasvismaista, maanläheistä aromia tulee alussa esille. Alkoholin polte on hyvin kevyttä ja chilin vaikutuksen alkaa tuntemaan vasta jälkimaussa, kun kieltä ja suuta alkaa hiljakseen polttelemaan, selvästi enemmän kuin tavallisessa vodkassa. Chilin makua ei kuitenkaan oikein tunne missään vaiheessa, se on kyllä suodattunut täysin pois tislauksen aikana. Kun lasiin lisää hieman vettä, alkaa löytymään myös enemmän makua ja myöskin chilin tulisuus tulee yllättäen jopa paremmin esille. Puoliksi vedellä laimennettuna chili polttelee oikeinkin mukavasti suussa ja tuntuu pitkään myös jälkimaussa. Niin tulista vodka ei ole missään vaiheessa, etteikö sitä pystyisi sellaisenaan siemailemaan. Chilin vaikutus on enemmänkin maltillisen puoleista ja jokseenkin hyvä niin.
JJ Kurbergin chilivodka on hienostunut, pehmeä ja silti ihan riittävän tulinen, että tietää juovansa jotain muuta kuin vain tavallista vodkaa. Testissä oleva pullo oli sen verran pieni, etten mitään erikoisempia drinkkejä siitä alkanut valmistamaan. Veikkaisin että chilisyys, varsinkin pidemmissä drinkeissä saattaa jäädä jokseenkin vaisuksi. JJ Kurberg Pipar toimii varmasti paremmin kylmänä snapsina ruokapöydässä ja mikseipä sitä voi myös käyttää myös lämmittävänä ”luomulääkkeenä” kylmetysoireita tuntiessaan.
86/100