999 Herba Devynia Bitter (40%)

Liettualaisen Stumbrasin valmistama 999 on Liettuan vastine Viron Vana Tallinnalle ja Latvian Black Balsamille. 999 sarjaan kuuluu erilaisia yrttilikööreitä pienin vivahde-eroin. On perinteistä, sitruunalla vahvistettua, hampun siemenillä maustettua ja enemmän katkeroisempaa versiota. 999 Bitter on nimensä mukaisesti kuivempi ja katkeroisempi versio alkuperäisestä, melko makeasta yrttilikööristä. Tuotteen nimi 999 tulee siitä, että liköörissä on käytetty 9 yrttiä ja kukkaa, 9 hedelmää ja 9 juurta. Herba Devynia liköörit on hyvin kattavasti saatavilla joka puolella Liettuaa ja myös valikoiduissa kaupoissa Latviassa ja Virossa. 50 cl pullo maksoi Virossa 9€. 

Likööri on väriltään vaalean ruskea ja muistuttaa lager -olutta. Koostumukseltaan se on hyvin juoksevaa, eli kovinkaan sokerisesta likööristä ei ole kyse. Tuoksussa tulee esille tuttua yrttisyyttä ja mausteisuutta. Mikään tietty mauste tai yrtti paletista ei ponnahda esille. Maku on hyvinkin kuiva ja alkoholi polttaa varsin terävästi. Kevyen alkumakeuden jälkeen katkeroiset elementit ottavat vallan ja pitävät otteessaan aina jälkimaun loppuun saakka. 999 Bitter on yrttilikööriksi yllättävän ärhäkkä ja tiukka. Enemmänkin kyse on yrttiviinasta tai -snapsista, jossa lisättyä sokeria on vain ripaus makua pehmentämässä. Maku ei ole myöskään niin yrttinen kuin perinteinen 999. Maku on selvän katkeroinen ja jokseenkin yksipuolinen. Jälkimaussa katkeruus jää pitkäksi aikaa kielen päälle, samalla kun alkoholi kuivattaa suuta ja anoo ottamaan päälle siemauksen teetä tai muuta särvintä.

999 Bitter sopii hyvin niille, joille perinteiset yrttiliköörit on liian makeita. Se sopii varsin hyvin kyytipojaksi oluelle ja snapsiksi ruokapöytään. Yrttisyys on myös sen verran hillittyä, ettei se ala häiritsemään, vaikka snapseja kuluisi illan mittaan useampia. 

78/100

Vastaa